NOVÉ ČLÁNKY
Křečík džungarský
Křečík džungarský
02.04.2020 0

Morče
Morče
06.09.2018 0

Jorkšírský teriér
Jorkšírský teriér
06.09.2018 0

Kajmanka dravá
Kajmanka dravá
30.08.2018 0

Not Translated

Chameleon jemenský

Křečík džungarský

Křečík džungarský

admin 02.04.2020 0
Křečík džungarský (Phodopus sungorus, Pallas, 1773) je malý hlodavec pocházející původně ze stepí jižní a střední Sibiře. Je zajímavý neobvyklým chová...
Číst více
Morče

Morče

admin 06.09.2018 0
Morče domácí je domestikovaná forma jihoamerického hlodavce morčete divokého. Patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Morčata většinou nekoušou, a proto ...
Číst více
Jorkšírský teriér

Jorkšírský teriér

admin 06.09.2018 0
Jorkšírský teriér je plemeno malého vzrůstu řadící se mezi teriéry, které pochází ze Spojeného království, kde bylo využíváno k lovu hlodavců. Dnes je...
Číst více
Kajmanka dravá

Kajmanka dravá

admin 30.08.2018 0
Kajmanka dravá (Chelydra serpentina) je vodní želva, která obývá mělká sladkovodní jezera a rybníky ve Střední a Severní Americe. Výrazně se odlišuje ...
Číst více
Chameleon jemenský

Chameleon jemenský

admin 28.08.2018 0
Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) je druh velkého chameleona žijícího v hornatých oblastech Jemenu a Saúdské Arábie. Je typický velmi vysokou...
Číst více
Posted by admin 28.08.2018 0 Comment(s)

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) je druh velkého chameleona žijícího v hornatých oblastech Jemenu a Saúdské Arábie. Je typický velmi vysokou přilbou a výrazným hrdelním hřebenem. Často je chován jako terarijní zvíře.

Samec může dorůst do délky až 65 cm, samice je výrazně menší, do 45 cm celkové délky. Chameleon jemenský má širokou tlamu a nezávisle na sobě pohyblivé oči, hlava nese nápadnou přilbu, která může být u dospělého samce až 8 cm vysoká.[2] Hrdelní hřeben je dobře vyvinutý, tvořený ostnatými šupinami, vysoký jednořadý hřeben má chameleon jemenský také na hřbetě. Tělo je bočně zploštělé a nohy mají prsty srostlé v klíšťky, které jsou na hrudních končetinách tvořeny třemi vnějšími a dvěma vnitřními prsty, na pánevních končetinách je tomu naopak. Prsty jsou opatřené silnými drápy. Ocas je dlouhý a ovíjivý.

Základní barva kůže je zelená, která se v závislosti na náladě mění ze světle citronově zelené do jednolité tmavě olivové. Zelená základní barva je přerušována pruhy a skvrnami žluté, hnědé a modré. Nerozmnožující se samice a mladí chameleoni mají obvykle jednotnou zelenou barvu se skvrnami v bílé barvě. Rozmnožující se a březí samice jsou velmi temně zelené s modrými a žlutými skvrnami. Výraznost těchto znaků závisí na několika faktorech, mimo jiné na zdraví, náladě a teplotě těla ještěra.

Chameleon jemenský obývá horské a podhorské polopouště na jihu a jihozápadě Arabského poloostrova v oblasti od province Asír s Saúdské Arábii až do Jemenu k okolí města Aden. Zde se vyskytuje se v nadmořských výškách mezi 1200 – 2000 m n. m. Ferální populace, vzniklé únikem či vypuštěním chameleonů chovaných v zajetí, existují na Floridě a na Havajských ostrovech.

Je to stromový živočich, žije ve větvích akácií, na sukulentních rostlinách a keřích, nebo i v blízkosti člověka, v alejích, nebo i na kulturních plodinách, jako je kukuřice. Den tráví ve výšce 1 – 3 m nad zemí, nocuje na nejvyšších větvích.

Je to samotářské zvíře. Je velice žravý, dlouhým jazykem lapá členovce i drobné obratlovce, jako jsou ještěrkygekoni, nebo mláďata ptáků. Dospělí chameleoni jemenští přijímají i rostlinnou potravu, požírají zelené listy, květy i plody.

Období páření připadá v přírodě na září a říjen. Samec i samice se navzájem odstrašují výstražným zbarvením a nafukováním, samotná kopulace trvá asi 5 minut. Chameleon jemenský je vejcorodý, za 30-45 dní po spáření samice do 20 cm hluboké, vyhrabané jamky, snáší 20-70 vajec. Ty po snesení zahrabe. Mláďata se líhnou za 150-200 dní a ihned po vylíhnutí jsou samostatná. Samice pohlavně dospívají v šesti až sedmi měsících, samci o něco později.

V zajetí se chameleon jemenský páří celoročně a samice může mít až tři snůšky vajec za rok.

Chov

Chameleona jemenského je velice výjimečně možno chovat v páru v teráriu, které má minimální rozměry 120x90x100 cm, nebo jednotlivě v teráriu aspoň 80x70x150 cm velkém. Nelze chovat víc samců pohromadě. Terárium musí být vyhříváno na teplotu 28-35 °C, s nočním poklesem na pokojovou teplotu. Terárium je nutné vybavit větvemi na šplhání, kameny a ideální jsou živé rostliny, které pomáhají udržovat mikroklima. Vhodný je například ibišekvoděnka, nebo fíkus malolistý či šplhavý.

V zajetí je chameleon krmen především cvrčky vhodné velikosti, dobré je ale, když je strava co nejpestřejší, lze nabízet též sarančatašvábypavoukyoctomilkymouchy a jiný hmyz. Nutné je doplnění vitamíny a minerály.

Написать комментарий